sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Vitaminele

Vitaminele sunt considerate substante care nu genereaza energie si sunt necesare doar in doze foarte mici dar sunt indispensabile functionarii organismului nostru.
Vitaminele reprezinta un grup de compusi organici, fara legatura intre ei, care indeplinesc functii specifice in organism pentru a sustine dezvoltarea si a mentine sanatatea.
Fara prezenta vitaminelor nu am putea utiliza nutrientii pe care ii ingeram. Ele sunt esentiale pentru eliberarea energiei, construirea de noi tesuturi si reglarea metabolismului.
Se disting doua categorii de vitamine: hidrosolubile si liposolubile.
Vitaminele solubile in apa sau hidrosolubile (B, C) nu se stocheaza in organism.
Vitaminele solubile ingrasimi sau liposolubile (A, D, E si K) sunt absorbite din tractul digestiv, fiind legate de lipide. Aceste vitamine se depoziteaza in organism, de aceea aportul excesiv poate provoca acumulari toxice.

Vitamina A (retinol) se gaseste mai ales in ficat, galbenus, lapte, unt, morcovi, spanac, rosii, caise.Lipsa acestei vitamine din organism duce la tulburari de vedere pe timp de noapte, piele uscata, sensibilitate la infectii ORL
Provitamina A (betacaroten) în cantitate mai mare se află în morcov, spanac, urzici, varză, măcese, rosii, citrice, cătină, pepeni, porumb etc.
Vitamina B1 (tiamina) - sursele principale sunt drojdia de bere, germenii de grau, cereale complete etc.Carenta vitaminei B duce la oboseala, iritabilitate, tulburari de memorie, lipsa de apetit, depresie, slabiciune musculara.
Vitamina B2 (riboflavina)

Un comentariu:

  1. Eu tot am alergat de ani buni si nu se vede nici o imbunatatire...se pare ca trebuie sa ma apuc de o dieta...

    RăspundețiȘtergere