miercuri, 14 octombrie 2009

Glucidele sau carbohidratii

Glucidele (zaharuri) sunt molecule compuse din carbon, oxigen si hidrogen.Sunt metabolizate in glucoza si sunt sursa preferata de energie a corpului - creierul, muschii si alte tesuturi se bazeaza in principal pe un flux continuu de carbohidrati pentru satisfacerea cererilor imediate si pe termen lung de energie. In timpul antrenamentelor anaerobe, cum ar fi antrenamentele cu rezistenta (cu greutati libere), corpul se bazeaza foarte mult pe carbohidrati pentru energie, iar cantitatea stocata in organism va va afecta rezistenta si energia in timpul antrenamentelor. Un gram de carbohidrati contine aproximativ 4 calorii. Exemplu: o felie de paine integrala contine aproximativ 13 grame de carbohidrati, ceea ce inseamna 52 de calorii din carbohidrati.
Glucoza este principalul carburant al organismului si este transportata in tot corpul. Glicemia reprezinta procentul de glucoza din sange, iar nivelul normal al acesteia este de un gram de glucoza pe litru de sange atunci cand suntem cu stomacul gol.Puterea glicemica a fiecarei glucide este definita prin amplitudinea glicemica si se masoara prin indicele glicemic.

Tipuri de carbohidrati:

Carbohidrati simpli - Zaharurile simple, care nu trebuie descompuse, cel mai bine trebuie consumate dupa antrenament pentru a reface mai repede rezervele de glicogen. Acestea includ glucoza (zahar simplu, rezultatul final al descompunerii oricarui carbohidrat), sucroza ( zaharul de masa), fructoza (din fructe), galactoza (lapte) si maltoza (zahar din malt).
Carbohidrati complecsi - Formati din combinarea mai multor carbohidrati simpli. Acesti carbohidrati ar trebui sa constituie cea mai mare parte din carbohidratii consumati intr-o zi. Legaturile complexe ii fac excelenti pentru cererile de energie pe termen lung, cum ar fi durata unui antrenament, datorita timpului de digerare mai mare. Acestia includ carbohidratii din paine, paste, orez, legume si tuberculi, fibre (carbohidrati complecsi care nu sunt digerati, dar sunt buni pentru tubul digestiv) si glicogenul (cand mancati carne rosie, de exemplu, beneficiati de carbohidrati stocati sub forma de glicogen).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu