vineri, 16 octombrie 2009

Lipidele sau grasimile

Lipidele sunt molecule complexe, cunoscute mai ales ca acizi grasi, a caror origine poate fi atat animala (carne, peste, unt, oua, branza, smantana), cat vegetala (uleiuri de arahide, masline, nuci).Lipidele sunt necesare in alimentatie, ele servesc mai multe functii importante in organism:
- stocheaza energie;
- au rol de izolatie si tin de cald;
- protejeaza organismul;
- contin numeroase vitamine (A, D, E, K);
- contribuie la sinteza unor hormoni;

Unele lipide sunt responsabile de nivelul ridicat al colesterolului sangvin.Exista doua tipuri de colesterol, cel bun (HDL) care trebuie sa fie cat mai ridicat si cel rau (LDL) care trebuie sa fie cat mai scazut posibil.Din punct de vedere al colesterolului grasimile trebuie clasificate in trei categorii:
- grasimi care cresc colesterolul (carne, mezeluri, unt, untura, ulei de palmier);
- grasimi care nu au decat o mica influenta asupra colesterolului (oua, carne de pasare fara piele);
- grasimi care fac sa scada colesteroulul (masline, rapita, floarea soarelui, porumb).

Un gram de grasimi contine aproximativ 9 calorii O dieta saraca in grasimi este importanta pentru sanatate si pentru buna functionare a organismului. Din moment ce un gram de grasimi contine mai mult de dublul numarului de calorii dintr-un gram de proteina sau carbohidrati, scaderea cantitatii consumate are efecte mai importante intr-un regim de slabire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu