miercuri, 7 octombrie 2009

Proteinele

Proteinele sunt substante organice de origine animala sau vegetala, care formeaza tesuturile structurilor celulare ale organismului.Sunt constituite din aminoacizi care sunt elementul lor de baza.Se gasesc in carne, oua, lactate, leguminoase, unele derivate de soia.Proteinele sunt indispensabile organismului, cantitatea zilnica necesara trebuie sa fie de aproximativ 60 grame la copii si 90 grame la adolescenti.La adulti ea trebuie sa reprezinte un gram pe kilogramul de greutate, cu un minim de 55 grame la femei si 70 grame la barbati.Proteinele ar trebui sa reprezinte minimum 15 procente din ratia alimentara zilnica.
Proteinele pot fi complete si contin toti aminoacizii esentiali (cele de origine animala) sau pot fi incomplete avand lipsa unul sau mai multi aminoacizi (cele din plante sunt de obicei incomplete).
Proteinele ajuta si in dietele de slabit pentru ca au foarte putine calorii. De exemplu 50 grame de piept de pui fara piele, contin aproximativ 9 grame de proteine, adica 36 calorii din proteina (1 gram de proteina contine aproximativ 4 calorii).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu