luni, 19 octombrie 2009

Fibrele alimentare

Fibrele alimentare sunt substante care se gasesc mai ales in glucide care au indicele glicemic scazut cum ar fi: legume, fructe si cereale in stare neprelucrata.Ele au un rol foarte important in digestie deoarece reduc absorbtia glucidelor mentinand scazut nivelul glicemiei.Fibrele alimentare sunt foarte benefice pentru sanatate.
Fibrele sunt de doua feluri:
- fibre insolubile care permit un tranzit intestinal mai bun fiind recomandate celor care sufera de constipatie.Cele mai importante surse de fibre insolubile sunt Faina integrala, tarata de grau, nucile si unele legume.
- fibre solubile care limiteaza absorbtia digestiva, mai ales a lipidelor, diminuand riscul de ateroscleroza.Fibrele solubile se gasesc in cantitati mari in ovaz, mazare, fasole, mere, citrice, morcovi, orz etc.

Fiinfibrele trebuie consumate in cantitate mare, tinand cont de importanta lor nutritionala si de contributia lor in procesul de slabire.

vineri, 16 octombrie 2009

Lipidele sau grasimile

Lipidele sunt molecule complexe, cunoscute mai ales ca acizi grasi, a caror origine poate fi atat animala (carne, peste, unt, oua, branza, smantana), cat vegetala (uleiuri de arahide, masline, nuci).Lipidele sunt necesare in alimentatie, ele servesc mai multe functii importante in organism:
- stocheaza energie;
- au rol de izolatie si tin de cald;
- protejeaza organismul;
- contin numeroase vitamine (A, D, E, K);
- contribuie la sinteza unor hormoni;

Unele lipide sunt responsabile de nivelul ridicat al colesterolului sangvin.Exista doua tipuri de colesterol, cel bun (HDL) care trebuie sa fie cat mai ridicat si cel rau (LDL) care trebuie sa fie cat mai scazut posibil.Din punct de vedere al colesterolului grasimile trebuie clasificate in trei categorii:
- grasimi care cresc colesterolul (carne, mezeluri, unt, untura, ulei de palmier);
- grasimi care nu au decat o mica influenta asupra colesterolului (oua, carne de pasare fara piele);
- grasimi care fac sa scada colesteroulul (masline, rapita, floarea soarelui, porumb).

Un gram de grasimi contine aproximativ 9 calorii O dieta saraca in grasimi este importanta pentru sanatate si pentru buna functionare a organismului. Din moment ce un gram de grasimi contine mai mult de dublul numarului de calorii dintr-un gram de proteina sau carbohidrati, scaderea cantitatii consumate are efecte mai importante intr-un regim de slabire.

miercuri, 14 octombrie 2009

Glucidele sau carbohidratii

Glucidele (zaharuri) sunt molecule compuse din carbon, oxigen si hidrogen.Sunt metabolizate in glucoza si sunt sursa preferata de energie a corpului - creierul, muschii si alte tesuturi se bazeaza in principal pe un flux continuu de carbohidrati pentru satisfacerea cererilor imediate si pe termen lung de energie. In timpul antrenamentelor anaerobe, cum ar fi antrenamentele cu rezistenta (cu greutati libere), corpul se bazeaza foarte mult pe carbohidrati pentru energie, iar cantitatea stocata in organism va va afecta rezistenta si energia in timpul antrenamentelor. Un gram de carbohidrati contine aproximativ 4 calorii. Exemplu: o felie de paine integrala contine aproximativ 13 grame de carbohidrati, ceea ce inseamna 52 de calorii din carbohidrati.
Glucoza este principalul carburant al organismului si este transportata in tot corpul. Glicemia reprezinta procentul de glucoza din sange, iar nivelul normal al acesteia este de un gram de glucoza pe litru de sange atunci cand suntem cu stomacul gol.Puterea glicemica a fiecarei glucide este definita prin amplitudinea glicemica si se masoara prin indicele glicemic.

Tipuri de carbohidrati:

Carbohidrati simpli - Zaharurile simple, care nu trebuie descompuse, cel mai bine trebuie consumate dupa antrenament pentru a reface mai repede rezervele de glicogen. Acestea includ glucoza (zahar simplu, rezultatul final al descompunerii oricarui carbohidrat), sucroza ( zaharul de masa), fructoza (din fructe), galactoza (lapte) si maltoza (zahar din malt).
Carbohidrati complecsi - Formati din combinarea mai multor carbohidrati simpli. Acesti carbohidrati ar trebui sa constituie cea mai mare parte din carbohidratii consumati intr-o zi. Legaturile complexe ii fac excelenti pentru cererile de energie pe termen lung, cum ar fi durata unui antrenament, datorita timpului de digerare mai mare. Acestia includ carbohidratii din paine, paste, orez, legume si tuberculi, fibre (carbohidrati complecsi care nu sunt digerati, dar sunt buni pentru tubul digestiv) si glicogenul (cand mancati carne rosie, de exemplu, beneficiati de carbohidrati stocati sub forma de glicogen).

miercuri, 7 octombrie 2009

Proteinele

Proteinele sunt substante organice de origine animala sau vegetala, care formeaza tesuturile structurilor celulare ale organismului.Sunt constituite din aminoacizi care sunt elementul lor de baza.Se gasesc in carne, oua, lactate, leguminoase, unele derivate de soia.Proteinele sunt indispensabile organismului, cantitatea zilnica necesara trebuie sa fie de aproximativ 60 grame la copii si 90 grame la adolescenti.La adulti ea trebuie sa reprezinte un gram pe kilogramul de greutate, cu un minim de 55 grame la femei si 70 grame la barbati.Proteinele ar trebui sa reprezinte minimum 15 procente din ratia alimentara zilnica.
Proteinele pot fi complete si contin toti aminoacizii esentiali (cele de origine animala) sau pot fi incomplete avand lipsa unul sau mai multi aminoacizi (cele din plante sunt de obicei incomplete).
Proteinele ajuta si in dietele de slabit pentru ca au foarte putine calorii. De exemplu 50 grame de piept de pui fara piele, contin aproximativ 9 grame de proteine, adica 36 calorii din proteina (1 gram de proteina contine aproximativ 4 calorii).




vineri, 2 octombrie 2009

Sfaturi de fitness

Indiferent de dieta de slabit pe care o alegem nu trebuie sa uitam ca un rol decisiv in reusita acesteia, il au exercitiile fizice.Exerctiile sunt vitale pentru oricine, pentru imbunatirea calitatii vietii si pentru a mentine corpul in forma. Facand exercitii, iti vei pastra muschii in forma si vei pierde kilogramele in plus.
Cei mai multi asociaza cuvantul slabire cu dieta, adica administrarea de mai putine calorii decat de obicei.Acest lucru duce la scaderea in greutate dar nu inseamna ca ceea ce se pierde sunt numai grasimi.Daca o dieta ne ajuta sa pierdem 5 kg, fara antrenament fizic, trebuie sa stim ca 4 kg sunt masa musculara si doar 1 kg grasimi.Organismul arde mai intai resursele enegetice rapide si apoi apeleaza la resursele de grasimi.Mai trebuie stiut faptul ca infometarea nu este o solutie, deoarece corpul invata sa economiseasca si va avea nevoie de mai putine calorii.La inceput vom pierde repede cateva kilograme dar apoi va fi din ce in ce mai greu sa slabim.
Pentru a avea rezultate trebuie apelat la un regim alimentar redus, fara grasimi asociat cu exercitii fizice urmarindu-se astfel:
- accelerarea metabolismului pentru o ardere mai rapida a grasimilor;
- un control mai strict asupra grasimilor care intra in organism;
- obligati corpul sa consume cat mai multe grasimi.

Atunci cand va apucati de fitness trebuie stiut ca exercitiile pentru o anumita parte a corpului nu ajuta exclusiv la slabirea ei.Atunci cand veti pierde grasime veti pierde in tot corpul nu doar in anumite regiuni.
In concluzie daca doriti sa slabiti eficient si sa aveti rezultate vizibile controlati-va alimentatia si faceti cat mai mult sport.