luni, 21 septembrie 2009

Dieta traditionala asiatica

Bucurandu-se de sustinerea multor experti, dieta traditionala asiatica este un regim de viata cu adevarat sanatos.Ea reflecta modul de alimentare traditional, bazat pe alimente de origine vegetala al locuitorilor continentului asiatic.Hrana zilnica a popoarelor asiatice include orez, cartofi, fructe, legume, nuci si alune, uleiuri vegetale, condimente si bauturi din plante, incluzand ceaiul, vinul si berea.
La baza piramidei asiatice se afla orezul si produsele din orez, meiul, painea si produsele care sufera un proces de prelucrare industriala minima. Orezul furnizeaza intre 25 si 85% din aportul caloric a 2,7 miliarde locuitori ai continentului asiatic si este cea mai cultivata planta din lume.
Urmatoarele trei categorii, egale ca importanta sunt legumele, fructele, leguminoasele si oleaginoasele. Toate acestea trebuie consumate zilnic. Portiile zilnice de produse lactate, peste si fructe de mare sunt optionale. Ouale si carnea de pui, alaturi de dulciuri, trebuie consumate de cel mult cateva ori pe saptamana. In schimb, carnea rosie poate fi consumata in cantitati mici lunar. Bauturile, provenind in general din surse vegetale - ceai (in special negru sau verde), sake (bautura alcoolica din orez) si vin – pot fi consumate zilnic, cu moderatie.

Alimentele de baza in dieta asiatica:

1. Cereale si paste: Orez, mei, paine, spaghete din orez
2. Fructe: Ananas, banane, mango, mandarine, pepene rosu, struguri, pere
3. Legume: Morcovi, broccoli, ciuperci, bok choy (sortiment de varza), muguri de bambus, germeni de fasole, praz, legume cu frunze verzi
4. Leguminoase si oleaginoase: Soia, fasole, tofu (branza din soia), nuci, alune, arahide
5. Uleiuri vegetale, peste si fructe de mare, carne de pui, porc sau vita

Un comentariu: