vineri, 11 septembrie 2009

Metoda de slabit Montignac

O metoda de slabit foarte interesanta din mai multe motive este cea propusa de Michel Montignac, bazata pe alegerea exclusiva a glucidelor cu indice glicemic scazut.Metoda functioneaza foarte bine in privinta scaderii in greutate este usor de urmat si ajuta la reducerea senzatiei de foame si la atingerea unui nivel de satiere bun.Din aceste motive ofera mult mai multa speranta in privinta mentinerii greutati pe termen lung in comparatie cu dietele de slabit hipocalorice conventionale si are si un efect benefic asupra persoanelor cu afectiuni cum ar fi diabetul si bolile cardiovasculare.
Dieta Montignac se bazeaza pe combinarea eficienta a alimentelor asa incat sa slabim gradat. Dieta contine doua faze, prima fiind cea de pierdere in greutate, iar cea de-a doua fiind cea de mentinere a greutatii la care s-a ajuns.

Principii de baza pentru dieta Montignac


- Teoria caloriilor este falsa - Primul lucru pe care il dieta Montignac este sa desfiinteze teoria caloriilor. Michel Montignac considera teoria caloriilor o pacaleala, o ipoteza simplista si lipsita de fundament real. Autorul explica ca teoria caloriilor presupune ca scaderea necesarului caloric de la 2500 la 2000 de calorii va duce automat la o scadere in greutate. Dupa aceasta scadere in greutate, orice crestere a aportului caloric va duce la ingrasare, iar pentru a slabi mai mult va fi nevoie de mai putine calorii. De aici apare binecunoscutul "efect yo-yo" al curelor de slabire - slabire urmata de ingrasare rapida. Daca organismului i se vor da acum doar 2000 de calorii el va stoca 1700 ca energie si restul de 300 ca grasimi. Efectul dupa un timp va fi opus celui scontat. Cu toate ca vom manca mai putin, ne vom ingrasa.

- Glucide bune si glucide rele - Autorul clasifica alimentele dupa indicele lor glicemic. Indicele glicemic este un indicator care arata puterea glicemica a alimentelor. Autorul ne ofera in cartea lui si un tabel cu indicele glicemic al alimentelor. Alimentele se impart conform acestui tabel in glucide bune - alimente cu un indice glicemic mai mic de 60 si glucide rele - alimente cu indicele glicemic peste 60. Glucidele rele sunt cele care produc o crestere mare a nivelului glucozei din sange. Printre ele se numara porumbul, faina alba, orezul rafinat si cartoful.

- Grasimile bune si grasimile rele - Michel Montignac face si o clasificare a lipidelor in functie de natura lor, in lipide bune si rele. Lipidele rele sunt de fapt cele responsabile in general pentru excesul de colesterol. Exemple de lipide bune sunt cele continute in uleiurile vegetale si peste gras, iar cele rele sunt, spre exemplu, cele din carne, mezeluri, unt si branza. Autorul recomanda sa limitam consumul lipidelor rele.

- Cat mai multe fibre - Dieta Montignac incurajeaza consumul de fibre (substante continute in general de leguminoase, fructe si cereale, cu rol in reglarea digestiei). Fibrele au rolul de a impiedica absorbtia lipidelor si de a regla tranzitul intestinal.

Etapele dietei Montignac

- Etapa 1 - Pierderea in greutate
Aceasta etapa variaza in functie de numarul de kilograme pe care doriti sa le pierdeti. Etapa consta in alegerea inteligenta a lipidelor si proteinelor, dar si in consumarea glucidelor indicate -cele cu un index glicemic scazut (sub 35). Scopul este acela de a consuma alimente care nu provoaca o crestere semnificativa a nivelului glicemiei. Alegerea inteleapta a alimentelor nu numai ca impiedica stocarea grasimilor in organism (lipogeneza), dar activeaza si procese care elimina grasimea acumulata (lipoliza).

- Etapa II - Mentinerea si prevenirea
Alegerea glucidelor se face in continuare in functie de indexul lor glicemic (IG), dar acesta va fi mai mare decat in Etapa I.
In prezent, Dieta Montignac este considerata una dintre cele mai promitatoare optiuni pentru regimurile conventionale care s-au soldat in majoritatea cazurilor cu esecuri. Dieta Montignac este o metoda bazata pe studii stiintifice efectuate in ultimii 20 ani, dar si pe rezultatele pozitive concrete, furnizate de persoanele care au incercat-o. Michel Montignac este primul care, la inceputul anilor 90, a propus utilizarea indexului glicemic pentru a preveni si reduce obezitatea. Mai tarziu, teoriile sale au fost acceptate si validate de numerosi experti internationali din domeniul nutritiei.

Exemplu de meniu

Micul dejun:
- Fructe
- Paine integrala cu margarina fara grasimi
- Cafea decafeinizata
- Lapte degresat

Pranz:
- Avocado cu sos vinegreta
- Friptura cu fasole pastai
- Branza
- Apa plata
Cina:
- Salata sau supa de legume, fara glucide (crutoane sau taitei)
- Omleta cu ciuperci
- Salata de verdeturi
- Branza fara grasime sau iaurt degresat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu