luni, 28 septembrie 2009

Dieta de slabit mediteraneana

Dieta mediteraneana nu este numai o metoda de slabire ci este un adevarat stil de viata.La ora actuala este considerata dieta cea mai sanatoasa si este adoptata de tot mai multi oameni.
Componentele principale ale dietei sunt cereale integrale, legume, fructe, nuci crude (de exemplu alune de pădure, migdale, caju) peşte, branzeturi fermentate, iaurt sau lapte fermentat (preferabil de capră) şi ulei de măsline extravirgin. Vinul roşu apare şi el în cadrul acestei diete, fiind însă limitat la un pahar pe zi.
Dieta mediteraneană conţine astfel cantităţi importante de beta-caroten, vitamina C, vitamina E, minerale esenţiale, cum ar fi magneziu, seleniu, zinc, calciu, fier şi iod.
Beneficiile dietei mediteraneene o recomandă tuturor categoriilor de consumatori. Astfel, dieta mediteraneana are efect antioxidant, scade colesterolul, previne ateroscleroza, previne boala de inimă, diabetul, osteoporoza şi fracturile osoase.

Dieta mediteraneeana are 8 puncte de baza:


1. Procent mare de lipide mononesaturate - uleiul de masline ajuta la scaderea colesterolului din organism, ceea ce duce diminuarea riscului producerii atacurilor cerebrale sau infarcturilor.

2. Consum mare de verdeturi si legume - sursa importanta de fibre, carbohidrati, vitamine si minerale

3. Consum mare de cereale - contin multi nutrienti, precum fibre, zinc, vitamina B si magneziu.

4. Consum mare de fructe - contin antioxidantin, impiedica formarea aterosclerozei, protejand astfel vasele si inima.

5. Consum mare de plante aromatice

6. Consum moderat de alcool - 1-2 pahare de vin rosu pe zi, acesta fiind bogat in vitamina C, antioxidanti si minerale, precum seleniu.

7. Consum redus de carne si produse din carne

8. Consum moderat de lapte si produse lactate - sursa excelenta de proteine, vitamine (A, D, riboflavina, B12) si minerale (calciu, fosfor, potasiu.

joi, 24 septembrie 2009

Dieta de slabit daneza

Denumita si dieta pentru schimbarea metabolismului, dieta daneza este foarte dificila dar garanteaza pierderea a cel putin 10 kilograme, in conditiile in care este respectata cu strictete.Schimbarea metabolismului poate fi asa de profunda incat se poate reveni la o alimentatie normala fara a mai lua in greutate timp de peste 20 de luni.
Pentru ca este o dieta de slabit saraca in calorii se recomanda sfatul medicului specialist inainte de a incepe cura de slabire.
In cele 13 zile cat dureaza, dieta trebuie urmata cu strictete, orice abatere necesita oprirea curei de slabire si reluarea ai abia dupa 6 luni.Dupa incheierea dietei este recomandat sa faceti exercitii fizice in mod regulat pentru mentinere.

Dieta de slabit daneza

LUNI
MIC DEJUN: 1 ceasca de cafea +1 cub de zahar
PRANZ: 2 oua fierte tari + spanac fiert + 1 rosie
CINA: 200g friptura de vaca +salata cu ulei si zeama de lamaie

MARTI
MIC DEJUN: 1 ceasca de cafea +1 cub de zahar
PRANZ: ½ cutie sunca + 1 cutie iaurt natural
CINA: 200g friptura de vaca +salata cu ulei si zeama de lamiae

MIERCURI
MIC DEJUN: 1 ceasca de cafea +1 cub de zahar +o felie de paine prajita
PRANZ: 2 oua fierte tari +o felie de sunca + salata
CINA: telina fiarta + 1 rosie + 1 fruct proaspat

JOI
MIC DEJUN: 1 ceasca de cafea +1 cub de zahar +o felie de paine prajita
PRANZ: 2 dl de juice de portocale + 1 cutie iaurt natural
CINA: 1 ou fiert + 1 morcov + 1 cutie branza de vaci

VINERI
MIC DEJUN: 1 morcov mare ras cu zeama de lamiae
PRANZ: 200g de cod fiert + zeama de lamiae + 1 lingurita de unt
CINA: 200g de friptura de vaca + salata de telina

SAMBATA
MIC DEJUN: 1 ceasca de cafea +1 cub de zahar +o felie de paine prajita
PRANZ: 2 oua fierte tari +1 morcov mare ras
CINA: 200g de friptura de vaca + salata de telina

DUMINICA
MIC DEJUN: 1 ceasca de ceai fara zahar
PRANZ: nimic (bea multa apa)
CINA: 200g de cotlet de mile + 1 mar






LUNI
MIC DEJUN: 1 ceasca de cafea +1 cub de zahar
PRANZ: 2 oua fierte tari + spanac fiert + 1 rosie
CINA: 1 friptura mare de vita +salata cu ulei si zeama de lamaie

MARTI
MIC DEJUN: 1 ceasca de cafea +1 cub de zahar
PRANZ: ½ cutie sunca + 1 cutie iaurt natural (borcan)
CINA: 1 friptura mare de vita +salata cu ulei si zeama de lamaie

MIERCURI
MIC DEJUN: 1 ceasca de cafea +1 cub de zahar +o felie de paine prajita
PRANZ: 2 oua fierte tari +1/2 cutie de sunca + salata cu lamaie
CINA: telina fiarta + 1 rosie + 1 fruct proaspat

JOI
MIC DEJUN: 1 ceasca de cafea +1 cub de zahar +o felie de paine prajita
PRANZ: 2 dl de juice de portocale + 1 cutie iaurt natural
CINA: 1 ou fiert + 1 morcov + 1 cutie branza de vaci (mica)

VINERI
MIC DEJUN: 1 morcov mare ras cu zeama de lamiae
PRANZ: 200g de cod fiert + zeama de lamiae + 1 lingurita de unt
CINA: 1 friptura mare de vaca + salata de telina

SAMBATA
MIC DEJUN: 1 ceasca de cafea +1 cub de zahar +o felie de paine prajita
PRANZ: 2 oua fierte tari +1 morcov mare ras
CINA: 250g de pui + salata cu ulei si zeama de lamiae

luni, 21 septembrie 2009

Dieta traditionala asiatica

Bucurandu-se de sustinerea multor experti, dieta traditionala asiatica este un regim de viata cu adevarat sanatos.Ea reflecta modul de alimentare traditional, bazat pe alimente de origine vegetala al locuitorilor continentului asiatic.Hrana zilnica a popoarelor asiatice include orez, cartofi, fructe, legume, nuci si alune, uleiuri vegetale, condimente si bauturi din plante, incluzand ceaiul, vinul si berea.
La baza piramidei asiatice se afla orezul si produsele din orez, meiul, painea si produsele care sufera un proces de prelucrare industriala minima. Orezul furnizeaza intre 25 si 85% din aportul caloric a 2,7 miliarde locuitori ai continentului asiatic si este cea mai cultivata planta din lume.
Urmatoarele trei categorii, egale ca importanta sunt legumele, fructele, leguminoasele si oleaginoasele. Toate acestea trebuie consumate zilnic. Portiile zilnice de produse lactate, peste si fructe de mare sunt optionale. Ouale si carnea de pui, alaturi de dulciuri, trebuie consumate de cel mult cateva ori pe saptamana. In schimb, carnea rosie poate fi consumata in cantitati mici lunar. Bauturile, provenind in general din surse vegetale - ceai (in special negru sau verde), sake (bautura alcoolica din orez) si vin – pot fi consumate zilnic, cu moderatie.

Alimentele de baza in dieta asiatica:

1. Cereale si paste: Orez, mei, paine, spaghete din orez
2. Fructe: Ananas, banane, mango, mandarine, pepene rosu, struguri, pere
3. Legume: Morcovi, broccoli, ciuperci, bok choy (sortiment de varza), muguri de bambus, germeni de fasole, praz, legume cu frunze verzi
4. Leguminoase si oleaginoase: Soia, fasole, tofu (branza din soia), nuci, alune, arahide
5. Uleiuri vegetale, peste si fructe de mare, carne de pui, porc sau vita

duminică, 20 septembrie 2009

Dieta de slabit cu supa de varza

Cura cu supa de varza este o dieta de slabire foarte rapida. Cura de slabire cu supa de varza (sau ciorba de varza) este un regim de slabire in 7 zile.Dieta are la baza supa de varza, care are scopul de a arde grasimile si contine un numar mic de calorii. Cu cat cantitatea de supa consumata este mai mare, cu atat se ard mai multe calorii. Aceasta dieta cu supa de varza are ca principal obiectiv sa slabim foarte repede avand in vedere ca varza are foarte putine calorii. Desi este de rapida, dieta cu supa de varza nu este o solutie pe termen lung. Se va produce o slabire rapida insa numai pe termen scurt! Dupa ceva timp ne ingrasam la loc…

In cele sapte zile trebuie sa consumati...

Prima zi a dietei de slabire cu supa de varza
Supa de varza plus cateva fructe (orice, in afara de banane sau fructe confiate)

A doua zi a dietei de slabire cu supa de varza
Supa de varza plus alte legume, inclusiv cartofi la cuptor la cina (simpli, fara a-i combina cu alte alimente)

A treia zi a dietei de slabire cu supa de varza
Supa de varza plus alte legume si fructe – conform cu indicatiile de mai sus.

A patra zi a dietei de slabire cu supa de varza
Supa de varza plus alte legume si fructe – conform cu indicatiile de mai sus.

A cincea zi a dieteo de slabire cu supa de varza
Supa de varza plus 6 rosii si pana la 450 de grame de carne de pui sau peste.

A sasea zi a dietei de slabire cu supa de varza
Supa de varza plus carne slaba de vită fiarta sau la gratar şi legume sote.

A saptea zi a dietei de slabire cu supa de varza
Supa de varza plus orez brun, legume si suc de fructe.

Daca doriti sa slabiti rapid nu trebuie sa consumati paine, bauturi carbogazoase sau alcool!

luni, 14 septembrie 2009

Regimul de slabire disociat

Regimul disociat este unul dintre cele mai populare regimuri de slabire. Regimul disociat se bazeaza pe anumite combinatii de alimente.Astfel putem imparti alimentele in trei categorii. Prima ar fi categoria proteinelor in care intra carnea, branza, ouale, pestele, soia, iaurtul. A doua categorie este cea a alimentelor neutre si avem aici legumele, vegetalele, fructele, semintele, nucile, condimentele, untul si uleiul de masline. Ultima categorie este a glucidelor in care intra hidrocarbonatii: de la pesmet, paine, prajituri, biscuiti, ovaz, paste, cartofi, orez pana la zahar, miere si alti indulcitori.Aceste categorii fiind stabilite trebuie sa tinem cont de cateva reguli de functionare a regimului disociat:
- glucidele nu se vor combina cu proteine sau cu alimente din a doua categorie;
- lasati sa treaca un interval de minim patru ore intre mesele care contin alimente ce nu trenuie combinate;
- nu consumati grasimi, proteine si glucide in exces;
- nu consumati decat cereale integrale si glucide neprocesate si eliminati din dieta toate alimentele rafinate;
Durata regimului poate varia astfel: o saptamana pentru reginul disociat clasic, in care se pot slabi pana la 5 kilograme; 3 zile, in care se pot slabi 2 kilograme sau cateva luni, in cazul in care vrei sa adopti un regim disociat pe termen lung.
Doctorul William Haward Hay a elaborat acest regim disociat in anul 1911, pe premisa ca exista o cauza principala pentru problemele de sanatate: chimicalele daunatoare din organism.
Metoda, conceputa in principal pentru vindecarea anumitor afectiuni, este recomandata si persoanelor in cautarea unei metode de slabire sanatoase. Regimul disociat faciliteaza digestia, stimuleaza metabolismul, confera energie si alunga senzatia de foame.

Un program saptamanal poate fi astfel:

Luni: orez
Marti: carne (alba sau rosie)
Miercuri: fructe proaspete
Joi: peste la gratar
Vineri: legume proaspete
Sambata: oua (sub diferite forme)
Duminica: lactate (lapte, branza, iaurt)

vineri, 11 septembrie 2009

Metoda de slabit Montignac

O metoda de slabit foarte interesanta din mai multe motive este cea propusa de Michel Montignac, bazata pe alegerea exclusiva a glucidelor cu indice glicemic scazut.Metoda functioneaza foarte bine in privinta scaderii in greutate este usor de urmat si ajuta la reducerea senzatiei de foame si la atingerea unui nivel de satiere bun.Din aceste motive ofera mult mai multa speranta in privinta mentinerii greutati pe termen lung in comparatie cu dietele de slabit hipocalorice conventionale si are si un efect benefic asupra persoanelor cu afectiuni cum ar fi diabetul si bolile cardiovasculare.
Dieta Montignac se bazeaza pe combinarea eficienta a alimentelor asa incat sa slabim gradat. Dieta contine doua faze, prima fiind cea de pierdere in greutate, iar cea de-a doua fiind cea de mentinere a greutatii la care s-a ajuns.

Principii de baza pentru dieta Montignac


- Teoria caloriilor este falsa - Primul lucru pe care il dieta Montignac este sa desfiinteze teoria caloriilor. Michel Montignac considera teoria caloriilor o pacaleala, o ipoteza simplista si lipsita de fundament real. Autorul explica ca teoria caloriilor presupune ca scaderea necesarului caloric de la 2500 la 2000 de calorii va duce automat la o scadere in greutate. Dupa aceasta scadere in greutate, orice crestere a aportului caloric va duce la ingrasare, iar pentru a slabi mai mult va fi nevoie de mai putine calorii. De aici apare binecunoscutul "efect yo-yo" al curelor de slabire - slabire urmata de ingrasare rapida. Daca organismului i se vor da acum doar 2000 de calorii el va stoca 1700 ca energie si restul de 300 ca grasimi. Efectul dupa un timp va fi opus celui scontat. Cu toate ca vom manca mai putin, ne vom ingrasa.

- Glucide bune si glucide rele - Autorul clasifica alimentele dupa indicele lor glicemic. Indicele glicemic este un indicator care arata puterea glicemica a alimentelor. Autorul ne ofera in cartea lui si un tabel cu indicele glicemic al alimentelor. Alimentele se impart conform acestui tabel in glucide bune - alimente cu un indice glicemic mai mic de 60 si glucide rele - alimente cu indicele glicemic peste 60. Glucidele rele sunt cele care produc o crestere mare a nivelului glucozei din sange. Printre ele se numara porumbul, faina alba, orezul rafinat si cartoful.

- Grasimile bune si grasimile rele - Michel Montignac face si o clasificare a lipidelor in functie de natura lor, in lipide bune si rele. Lipidele rele sunt de fapt cele responsabile in general pentru excesul de colesterol. Exemple de lipide bune sunt cele continute in uleiurile vegetale si peste gras, iar cele rele sunt, spre exemplu, cele din carne, mezeluri, unt si branza. Autorul recomanda sa limitam consumul lipidelor rele.

- Cat mai multe fibre - Dieta Montignac incurajeaza consumul de fibre (substante continute in general de leguminoase, fructe si cereale, cu rol in reglarea digestiei). Fibrele au rolul de a impiedica absorbtia lipidelor si de a regla tranzitul intestinal.

Etapele dietei Montignac

- Etapa 1 - Pierderea in greutate
Aceasta etapa variaza in functie de numarul de kilograme pe care doriti sa le pierdeti. Etapa consta in alegerea inteligenta a lipidelor si proteinelor, dar si in consumarea glucidelor indicate -cele cu un index glicemic scazut (sub 35). Scopul este acela de a consuma alimente care nu provoaca o crestere semnificativa a nivelului glicemiei. Alegerea inteleapta a alimentelor nu numai ca impiedica stocarea grasimilor in organism (lipogeneza), dar activeaza si procese care elimina grasimea acumulata (lipoliza).

- Etapa II - Mentinerea si prevenirea
Alegerea glucidelor se face in continuare in functie de indexul lor glicemic (IG), dar acesta va fi mai mare decat in Etapa I.
In prezent, Dieta Montignac este considerata una dintre cele mai promitatoare optiuni pentru regimurile conventionale care s-au soldat in majoritatea cazurilor cu esecuri. Dieta Montignac este o metoda bazata pe studii stiintifice efectuate in ultimii 20 ani, dar si pe rezultatele pozitive concrete, furnizate de persoanele care au incercat-o. Michel Montignac este primul care, la inceputul anilor 90, a propus utilizarea indexului glicemic pentru a preveni si reduce obezitatea. Mai tarziu, teoriile sale au fost acceptate si validate de numerosi experti internationali din domeniul nutritiei.

Exemplu de meniu

Micul dejun:
- Fructe
- Paine integrala cu margarina fara grasimi
- Cafea decafeinizata
- Lapte degresat

Pranz:
- Avocado cu sos vinegreta
- Friptura cu fasole pastai
- Branza
- Apa plata
Cina:
- Salata sau supa de legume, fara glucide (crutoane sau taitei)
- Omleta cu ciuperci
- Salata de verdeturi
- Branza fara grasime sau iaurt degresat

Slabeste sanatos

Dietele stricte si eforturile fizice exagerate nu sunt o optiune indicata. Corpul nostru are nevoie de schimbari lente in alimentatie si in activitatea fizica.In plus, dietele stricte duc la formarea unui cerc vicios: pierdem cateva kilograme, pe care le punem imediat inapoi, uneori in numar mai mare (faimosul efect yoyo), apoi adoptam un nou regim de slabire pentru a scapa de kilogramele adaugate din cauza primei diete. Un program de slabire sanatos trebuie sa includa o alimentatie sanatoasa, o nutritie echilibrata si nu in ultimul rand activitate fizica frecventa.

joi, 10 septembrie 2009

Obezitatea

In prezent toate studiile medicale arata ca obezitatea este in crestere constanta fiind considerata pe buna dreptate o boala in sine.Statisticile confirma temerilor specialistilor nutritionosti ca obezitatea afecteaza astazi mai mult de jumatate din populatia multor tari.Astfel se constata ca tot mai multi oameni afectati de aceasta boala incearca cu disperare tot felul de metode pentru a slabi dar nu se gandesc nici un momemnt ca asta le-ar putea afecta sanatatea.Sfaturile expertilor in nutritie pentru o persoana care vrea sa aiba o greutate normala sunt:
- exercitii fizice timp de aproximativ o ora zilnic,
- sa urmeze o dieta care sa-i recomande un consum redus de grasimi, multe fructe, legume, carne slaba, produse lactate